събота, 11 февруари 2017 г.

* АГНЕШКО С ПОРТОКАЛИ И КАРАМЕЛИЗИРАНИ МОРКОВИ *



*  АГНЕШКО С ПОРТОКАЛИ И КАРАМЕЛИЗИРАНИ МОРКОВИ  *



/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /











       Това е едно малко по-различно агнешко печено. За да не е все класическото овкусяване, реших да експериментирам.
 Правила съм и агнешко с карамелизирани кайсии преди години, което също ми допадна, но сега реших да използвам портокали, че нали им е сезонът и вкъщи има постоянно. За гарнитура ми хрумна да карамелизирам морковчетата, които стоят от няколко дни в хладилника. Получи се вкусотийка, рецептата за които ще споделя с вас ето тук


ПРОДУКТИ

* Агнешко месо (количество според желанието 
    и порциите, които искате да приготвите);
*   3 портокала;
*   2 - 3 връзки зелен лук; 
*   цели скилидки чесън;
*   олио;
*   пушен червен пипер;
*   черен пипер;
*   сол на вкус;
*   мащерка; 
*   риган;
*   джоджен; 


ПРИГОТВЯНЕ

  Агнешкото месо, направено на порционни парчета се намазва с олио. Поръсва се с черен пипер, сол на вкус, пушен червен пипер. Месото се обтрива хубаво с подправките. Добавят се по възможност пресни подправки - джоджен, риган и мащерка.  Хубаво се обърква, за да има подправки навсякъде (количеството им е в зависимост от вкуса). 
 Така овкусено, месото се оставя няколко часа в хладилник, за да поеме добре ароматите. Хубаво е дори да престои една нощ. 

   Следва подготовката за печене. 
 На дъното на съда, в който ще се пече, се поставя голямо парче фолио. Поръсва се част от нарязания зелен лук, а върху него се подрежда месото, като около и върху парчетата също се поръсва зелен лук. На места между месото се слагат скилидки чесън. Отгоре се подрежда нарязан на шайби един портокал. Сокът на останалите два портокала се изстисква и с него се полива месото. Агнешкото се завива добре с 2 - 3 слоя фолио.
 Така приготвеното месо се пече три часа на 180 градуса, като няма нужда да се отвива и запича допълнително. Така завито, то става сочно и си хваща хрупкава коричка, а ароматът му се усеща от километри :)
 Агнешкото поднесох с карамелизирани моркови, които добре се съчетаха с портокаловия аромат, така че препоръчвам. Украсява се с резенчета портокал. 
 
 Ами това е! Остава само да се извади бирата от хладилника :)

  Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.



  
ДОБЪР АПЕТИТ !










СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА 


МЕСОТО, НАРЯЗАНО НА ПОРЦИИ СЕ ОВКУСЯВА С КОЛИЧЕСТВО ПОДПРАВКИ НА ВКУС ( ОЛИО, СОЛ, ПУШЕН ЧЕРВЕН ПИПЕР,  ЧЕРЕН ПИПЕР, МАЩЕРКА, ДЖОДЖЕН И РИГАН )


МЕСОТО СЕ ПОДРЕЖДА ВЪРХУ ГОЛЯМО ПАРЧЕ АЛУМИНИЕВО ФОЛИО, КАТО ОКОЛО НЕГО СЕ СЛАГА ЗЕЛЕНИЯТ ЛУК И ЦЕЛИ СКИЛИДКИ ЧЕСЪН



ДОБАВЯ  СЕ  ПОРТОКАЛОВ СОК



НАРЕЖДАТ СЕ РЕЗЕНИ ПОРТОКАЛ ВЪРХУ МЕСОТО 



ЗАВИВА СЕ ПЛЪТНО В НЯКОЛКО ПЛАСТА ФОЛИО



ПЕЧЕ СЕ НА 180 ГРАДУСА 180 МИНУТИ ( ТРИ ЧАСА )



ПОДНАСЯ СЕ С РЕЗЕНЧЕТА ПОРТОКАЛ 



ПОДХОДЯЩИ СА И КАРАМЕЛИЗИРАНИТЕ МОРКОВЕНИ ПРЪЧИЦИ
































Няма коментари:

Публикуване на коментар