сряда, 6 юли 2016 г.

ПИРОЖКИ СЪС СИРЕНЕ


= ПИРОЖКИ СЪС СИРЕНЕ =






    Обожавам пирожки, както и всичко, направено от тесто. 
Спомням си, че като бях малка, майка ми е правила пирожки със сирене, но преди години като я попитах за рецептата, тя не си я спомняше. 

До скоро не се бях сещала за пирожки, докато не попаднах на тази рецепта.
Реших да ги направя една сутрин за закуска в къщи. Е повярвайте ми, станаха страхотни. Точно вкуса, който търсех. Определено ме върнаха в детството, за което благодаря на авторката на рецептата. 
А ето я и нея...

ПРОДУКТИ 

2 яйца
90 г кисело мляко
50 мл прясно мляко
50 мл вода
100 мл олио
20 г мая
1 ч.л. сол
1 ч.л.захар
1 ч.л. оцет
1/2 пакетче бакпулвер
150 г сирене за тестото
Около 600 г брашно

ОЩЕ:

За плънка още около 150 г сирене
Олио за пържене


ПРИГОТВЯНЕ

 В топлото прясно мляко и вода се размива маята със захарта и 1 - 2 с.л. брашно. Покрива се и се изчаква да шупне.
В дълбок съд леко се разбиват яйцата, към които се добавят олиото, киселото мляко с бакпулвера, солта, оцета, натрошеното сирене и шупналата вече мая (продуктите е хубаво да са със стайна температура). Към тази смес постепенно се прибавя брашното и се бърка до усвояването му. Омесва се меко тесто, което се покрива и престоява в хладилника около един час. 
След като тестото си почине, от него се късат парчета, с големина колкото яйце. Всяко се разточва на тънък лист и се слага плънка от сирене. Навива се на стегнато руло, като се притиска добре с длан, за да се залепи края и да не си личи слепването. По този начин се оформят всички пирожки. Пържат се на средна степен на котлона и се вадят върху кухненска хартия. 
Стават наистина много вкусни. 

ДОБЪР АПЕТИТ !





































2 коментара:

  1. Изглеждат прекрасни пирожките ви :). В събота ще се пробват. Пърженето в дълбоко олио ли е, или се обръщат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ! Надявам се, че вече сте ги пробвали. Обръщат се при пържене. Добър апетит !


      Изтриване